Ez is eljön, a Facebook fogja védeni az ügyfelei adatait

Jövőre komoly adatvédelmi fejlesztéseket ígér a Facebook platformot irányító Meta.

A Facebook 2023-tól minden felhasználó számára bekapcsolhatja a Messengerben a végpont-végpont közti titkosítást – írja a hvg.hu. Ez ha nem is lehallgathatatlanságot jelent, de az biztos, hogy az alkalmazáson belül ilyen módon nem lehet majd kilesni az üzeneteket.

A Meta egy ideje már lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Messengerben bekapcsolják a végpont-végpont közti titkosítást. Aki ezt megteszi, annak jóval kisebb eséllyel tudják megszerezni az adatit a hackerek: az adatfolyamba nem lehet belehallgatni, az információkat legfeljebb a felhasználó készülékéről lehet ellopni.

A funkció jelen formájában azért kevésbé hasznos, mert nem védi meg az összes felhasználót – csak azt a tudatos kisebbséget, akik kifejezetten vigyázni akarnak az érzékeny adataikra. Ez azonban hamarosan másként lesz: a Facebook által megosztott frissítési terv szerint még az idei évben elkezdi tesztelni, milyen, ha alapértelmezett módon be van kapcsolva a végpont-végpont közti titkosítás. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a globális bevezetésre 2023-ban sor is kerülhet majd.

A frissítés minden szempontból jelentős lépés: az alapértelmezett bekapcsolásával 1 milliárd ember adatai kerülhetnek biztonságba, ugyanakkor a kíváncsi kormányok egész biztosan kritizálni fogják a céget, mondván, hogy akadályozza a bűnüldöző szervek munkáját.

 

Kaotikus a Facebook adatkezelő rendszere a cég mérnökei szerint - HWSW

Legutóbb frissítve: 2022. 09. 23. 10:41